Vuxen

PTSD och skilsmässa
Att gå igenom en svår skilsmässa kan ge PTSD symtom.

När diagnosen PTSD kom talade man om att det krävdes ett extremt trauma, till exempel ett krig, tortyr eller våldtäkt för att kunna utveckla sjukdomen. 

Sedan dess har kriterierna för vad som kan leda fram till PTSD fått omdefinieras. Vi har nu förstått att även trauman i vardagen kan göra att en människa utvecklar PTSD. Ett av de trauman som kan göra att en individ utvecklar PTSD är skilsmässa.

Att bryta upp med en människa som varit en del av ens liv i flera år och som man sett sig själv dela en framtid med kan vara extremt påfrestande. Ännu värre är det ofta om det inte är vi själva som tar beslutet att lämna, utan istället är den som blir lämnad av vår partner. Vissa människor kan uppleva att bli lämnad som en kränkning av den egna självbilden.

En skilsmässa kan också komma med en hel del dramatik. Kanske har en partner varit otrogen eller vill skiljas helt utan förvarning. Vad orsaken än är omkullkastar det ofta tillvaron fullständigt.

Dessutom är det många jobbiga saker som är kopplade till skilsmässan. I vissa falla en vårdnadstvist eller uppdelning av materiella tillgångar, konflikter med gemensamma vänner eller släktingar.

“När skilsmässan var klar kändes det som jag stridit på ett slagfält, som om jag utkämpat ett känslomässigt krig som upptog allt mitt fokus. Efteråt, när jag äntligen hade tid att känna efter, kraschade jag”

På det sättet beskriver en kvinna hur det kändes när hon skiljde sig från sin man, de hade levt tillsammans i flera år. Även om äktenskapet ibland varit stormigt så var det ingenting emot vad skilsmässan var. Både hon och hennes partner gav allt de hade i det juridiska efterspel som följde beslutet om skilsmässa. Det blev en kamp som ingen av dem var beredd att förlora.

Att det blir såhär är inte alldeles ovanligt och det finns några saker som går att göra för att minska risken att du blir “krigsskadad” av en skilsmässa:

  • Försök att ge dig själv tid att läka. Var införstådd med att det här kommer vara en svår och prövande tid i ditt liv och att det är viktigt för ditt framtida jag att du tar en dag i taget och tillåter dig själv en period där du sörjer.
  • Ventilera de tankar du har med vänner och nära anhöriga. De flesta är glada att kunna hjälpa till och så gott som alla människor har någon gång fått sitt hjärta krossat eller sin tillvaro slagen i bitar. Om du inte har så många nära anhöriga eller av någon anledning inte kan prata med dem så kan du alltid söka professionell hjälp. Ingen psykolog eller terapeut tycker att det är konstigt att du vänder dig till dem på grund av ett brustet hjärta. De vet att kärlek är en av de absolut starkaste känslor vi kan uppleva på både gott och ont.
  • Ibland är du din egen bästa rådgivare, men det kan vara svårt att få rätsida på tankarna när de mal runt i huvudet. Skriv därför ner dina tankar i en bok.
  • Det finns många som går eller har gått igenom samma sak som du. Vänd dig till en stödrupp eller sök efter forum på nätet.
  • Att äta kan vara riktigt svårt när man är ledsen eller har känner mycket starka känslor, att äta bra mat är ofta ännu svårare. Ändå är det viktigt att vi tvingar oss själva att göra just det. Våra hjärnor fungerar inte som de ska utan mat, lägg till sorg och förvirring på det och vi vet varken ut eller in. Försök därför få i dig hälsosam mat hur svårt det än känns. Din kropp kommer att tacka dig.
  • Träna, spring, promenera eller yoga. Vad som helst som gör att du aktiverar dig. När vi gör någonting fysiskt börjar massor av endorfiner pumpas ut i hjärnan. Det är kroppens belöningssystem som förstår att du gör någonting bra och vill ge dig beröm för det.
  • Ta inga stora livsavgörande beslut. Försök landa i dig själv innan du bestämmer dig för saker som att säga upp dig själv från jobbet eller byta stad.

Ibland kan vi uppleva det som skamfyllt att vi reagerar så hårt på en skilsmässa. Det kan kännas direkt orimligt att ifrågasätta sin egen existens eller person på grund av ett brustet hjärta. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är det minsta konstigt att känna så. Lika viktigt är det att komma ihåg att det är en känsla som inte kommer vara för evigt.

Våra sinnen och kroppar har en fantastisk förmåga att reparera sig själva. Vi människor har en stark överlevnadsinstinkt och klarar av mycket mer än vad vi tror. Däremot kan det vara bra att få professionell hjälp om du känner att du mår väldigt dåligt över en separation. På så sätt kan du läka snabbare och lära dig strategier för hur du hanterar svåra och traumatiska händelser i framtiden.