Krig och posttraumatisk stress

A general view shows a street after clashes between Free Syrian Army fighters and forces loyal to Syria's President Bashar Al-Assad, in Salah Edinne district

VI HAR SAMLAT ALL INFORMATION OM KRIG OCH PTST UNDER “MIGRATION”.

Sverige har varit förskonat från krig i många, många år. Däremot kommer många svenskar från länder där så inte är fallet. De har kommit till Sverige efter att ha flytt krigshärjade delar av världen och flera av dem lider av posttraumatisk stress. 

Några andra som kan lida av PTSD kopplat till krig är svenska soldater som ingår i FN trupper och varit i länder där det är krig. PTSD är en diagnos som i grunden skapades för att förklara symtomen hos soldater som kom hem från krig.

I Sverige lider cirka 5,6 procent av PTSD, medan motsvarande siffra i Etiopien är 16 procent och i Kambodja 30 procent. Många av de flyktingar som kommer till Sverige kommer från länder där andelen som lider av posttraumatisk stress är lika hög som i dessa länder.

Det är vanligt för flyktingar som tar sig till Europa och Sverige att bära med sig trauman från hemlandet. Traumatiska upplevelser är vanligt förekommande i krig. Bevittnade dödsfall, tortyr, grov misshandel och våldtäkter är vanligt. Men även resan från hemlandet kan bli ett trauma där resan med människosmugglare med båt över Medelhavet är farlig och många bevittnar drunkningsolyckor.

Både män och kvinnor från krigshärjade områden löper stor risk att utveckla posttraumatisk stress. I krig ökar till exempel antalet sexuella övergrepp, och där är kvinnorna den grupp som drabbas hårdast. En annan grupp som utvecklar traumaskador är barn. För att barn och ungdomar ska få möjlighet till en nystart när de kommer till Sverige är de viktigt att de får hjälp att bearbeta sina minnen.

Om du är flykting och har upplevt trauman finns det god hjälp att få via Röda Korsets behandlingscenter. Behandlingscentrerna finns på flera platser i Sverige.

Där får den som upplevt trauman vid krig eller blivit torterad eller upplevt traumatiska händelser vid flykt behandling.

Läs mer om hur du får hjälp här.

Här kan du även hitta till behandling där du bor.

Du kan också läsa vidare om självhjälp här på posttraumatiskstress.com, det är dock viktigt att komma ihåg att självhjälp bara är ett komplement. För den som befunnit sig i krig och utvecklat traumasymptom krävs i så gott som alla fall professionell hjälp.