Du kan inte flytta berg med dina bara händer

I våra självhjälpsprogram pratar vi mycket om något som kallas för självvalidering. Självvalidering handlar till viss del om att bli vän med sig själv. 

Stanna upp och ge dig själv en kram!
Stanna upp och ge dig själv en kram!

Vi människor är i många fall rationella varelser som förstår att vi har behov av basala saker som mat, sömn, kärlek och aktivering. Men när någonting traumatiskt händer kan vi helt plötsligt glömma bort dessa saker. Våra hjärnor “kidnappas” av malande traumatankar.

Kanske tänker vi, att när jag mår bra ska jag ta tag i det här med att äta, träna eller göra mer meningsfulla aktiviteter. Det blir lite som att tänka att vi ska köra en bil med tom tank från punkt A till punkt B, och att vi kan tanka när vi kommit fram.

På samma sätt som du inte kan påbörja en bilresa utan bensin, är det omöjligt att starta din resa mot en bättre vardag utan att ha styrt upp de mest basala sakerna först.

Du behöver helt enkelt bli din egen vän, stanna upp och fråga “vad behöver jag för att må bra?” Kanske är det en promenad, en springtur, en hemmalagad middag eller en shoppingtur med en kompis.

Ibland känns det helt oöverstigligt att äta. Men du är fysiskt kapabel till att stoppa mat i din mun, tugga och svälja. En gaffel i taget tills tallriken är tom.

Att ta en promenad runt kvarteret kan kännas som att ge sig ut på en pilgrimsvandring, men principen är densamma här, du kan faktiskt sätta en fot framför den andra, så många gånger att du till slut tagit dig igenom sträckan.

Är du vaken om nätterna? Lyssna eller titta på ett radaioprogram eller en tv-serie som du redan sett hundra gånger. Något som känns tryggt och bekant. Låt dig själv flyta bort i tankarna och känn hur du blir sömnig.

Känner du dig ensam och som om du inte har någon i hela världen att ringa? Gå ut och sätt dig på ett café bland människor och läs en bok. Försök hitta lösningar som fungerar för dig och fyller på dina energikällor.

Vi är ofta snabba med att döma oss själva, och markera våra fel och brister med en illröd spritpenna. Det vi gör bra faller däremot lätt i glömska.

Sluta vara så hård mot dig själv. Stryk under dina positiva egenskaper och handlingar istället. Nu kanske du tänker “jag är sämst och det finns inget jag gör bra”. Det är inte sant. Du är just nu inne på en sida där du lär dig mer om trauma och läser en text om hur du ska göra för att må bättre. Det är positivt. Du gick upp ur sängen i morse, trots att det kanske kändes mer lockande att ligga kvar. Det är också positivt.

Att hitta bra egenskaper hos sig själv handlar inte om att du ska bestiga Mount Everest eller hitta ett botemedel mot Ebola. Det handlar om att du ska göra sådant som tar dig ett steg i rätt riktning, och till en början kan de stegen vara myrsteg. Det är okej, du är okej.

För att ta dig över eller runt ett berg måste du har rätt utrustning.
För att ta dig över eller runt ett berg måste du har rätt utrustning.

I vår jakt på att må bra och bli friska försöker vi ofta flytta berg med våra bara händer. Det går inte, vi måste hitta fungerande vägar för att ta oss runt eller över. Om du gör en sak varje dag, tar ett steg som gör att du kommer närmare ditt mål så har du gjort någonting rätt.

Så var snäll mot dig själv, börja varje morgon med att fråga dig själv vad du kan göra för att du om en månad ska må lite bättre. Ge dig själv beröm, och kom ihåg att du är stark bara av den anledningen att du kommit dit du är idag, trots allt som varit svårt i livet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *