Appar/Onlineprogram

Det finns många applikationer och onlineprogram som kan hjälpa den som lider av posttraumatisk stress. En stor fördel med den här typen av hjälpmedel är att vi bär dem med oss ständigt. Du har alltså tillgång till stöttning 24 timmar om dygnet! 

Här på posttraumatiskstress.com har vi valt att ta upp några av våra favorithjälpmedel.

Runkeeper

Att träning är guld värt både för psykisk och fysisk hälsa har vi berättat om här. Därför blir vår första rekommendation appen Runkeeper. Att komma igång med motion handlar inte om att springa för blotta livet. Istället handlar det om att du gör motion till en rutin i vardagen. I studie efter studie i psykisk ohälsa har fysisk aktivitet visat sig ha ett gott resultat. Därför rekommenderar vi den här applikationen varmt.

 

Runkeeper är bra för dig som vill komma igång med fysisk aktivitet
Runkeeper är bra för dig som vill komma igång med fysisk aktivitet.

Mindfulness

Att ta kontroll över sina egna tankar är bra för alla. Extra bra är det för dem som lider av posttraumatisk stress. Anledningen till det är att PTSD ofta för med sig svårigheter med att hantera de starka känslor som dyker upp med jämna mellanrum. Mindfulness är ett sätt att hitta strategier för att göra just det. Precis som när det gäller motion är det bra att börja måttligt. Fem minuter om dagen räcker till en början. Det är rutinen, och att göra det till en vana som är det viktiga. En applikation som kan hjälpa dig är The Mindfulness app. Läs mer om posttraumatisk stress och mindfulness här.

The-Mindfulness-App
Hitta strategier att hantera jobbiga tankar med hjälp av mindfulness.

PTSD Coach

En applikation utvecklad av us gov för att hjälpa krigsveteraner som kämpar mot posttraumatisk stress. Du behöver dock inte vara krigsveteran för att finna den här applikationen hjälpsam. Applikationen är på engelska, och du kommer både få lära dig om PTSD och vad du kan göra för att lindra besvären. Du hittar PTSD Coach här, och du laddar ner den gratis.

Få tips, stöd och kunskap i PTSD, en applikation utvecklad av us gov.
Få tips, stöd och kunskap i PTSD, en applikation utvecklad av us gov.

Autonomous

Ett program mot depression som en av våra medarbetare har varit med och utvecklat. Autonomous är förvisso inte speciellt inriktat på posttraumatisk stress, utan jobbar med depression och nedstämdhet. Att kolla in det här programmet kan ändå vara en god idé för den som lider av depression, nedstämdhet och ångest till följd av sin PTSD. Programmet är i sin uppstartningsfas och för tillfället helt gratis att använda. Det finns också möjlighet till visst stöd av psykolog. Givetvis har de som arbetar med Autonomous  tystnadsplikt. Du hittar sidan här.

Ett program online för den som lider av ångest och nedstämdhet.
Ett program online för den som lider av ångest och nedstämdhet.

Google Calendar

Det är många som redan använder en kalender, tyvärr använder vi inte alltid vår kalender på rätt sätt. En kalender som används rätt kan vara ett starkt verktyg på vägen mot psykiskt välmående. När du är nedstämd, ledsen eller har ångest kan det kännas meningslöst eller oöverstigligt att planera in aktiviteter. Ändå är det just då det är viktigare än någonsin. Så om du orkar ta dig över den tröskeln kommer du sannolikt må lite bättre. Försök att strukturera upp din vardag. Om du är student, planera in tid för studier, seminarium och tentor. Är du vuxen, var noga med att boka in möten, skriv ner jobb du är intresserad av att söka eller kvällskurser du vill gå.

Lika viktigt som dessa “måste” aktiviteter är att du ger dig själv tid för sådant du tycker om. Älskar du att läsa? Lägg in en stunds läsning i din kalender. Går det en ny Tarantino film på bio? Ta med dig någon du tycker om eller gå och se den själv. Vad du än väljer att fylla din kalender med så är det okej!

Du hittar Google calendar här.

Lär dig få ut det mesta möjliga av din kalender!
Lär dig få ut det mesta möjliga av din kalender!

Kom ihåg att det här är komplement till behandling hos psykolog. Lider du av posttraumatisk stress bör du söka upp en professionell samtalskontakt alternativt läkare. Däremot kan du använda de här tipsen för att förbättra ditt mående ytterligare.

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig med frågor. Är du psykolog eller behandlare och har tips på vad du kan göra för att må bättre i vardagen blir vi superglada om du kontaktar oss så att vi kan hjälpa fler!