9/11 Posttraumatisk stress från en klarblå himmel

Minns du var du var och vad du gjorde den 11 september 2001 när rapporterna om att ett plan hade kraschat in i World Trade Center kom? Många av oss svarar ja på den frågan.

tumblr_l8l9vewjDR1qzw5wjo1_1280
Terrordådet i New York, idag lider nära 6000 av dem som var där av psykiska åkommor.

De allra flesta svenskar befann sig en ocean bort från det som skulle komma att bli det värsta terrordådet i modern tid. Men genom TV-sändningar och radiouppdateringar förflyttades vi dit, till ett Manhattan som förvandlats till en krigszon, och många av oss kunde knappt tro att det var sant.

Så hur var det då för de människor som verkligen var där? Kontorsarbetarna som samma morgon kysst sina respektive hejdå och begett sig iväg mot tunnelbanan, på väg mot en dag som skulle bli precis som vilken annan dag som helst. Brandmännen som några timmar tidigare gått på morgonpasset och nu satt och samtalade med sina kollegor över en frukost. Sjukvårdspersonalen som tittade ut genom fönstren och kunde konstatera att solen sken mot en blåfärgad himmel.

Vi var en hel värld som inte kunde begripa vad det var som hände, och i epicentrum för detta obegripliga befann sig dessa människor. Flera av dem miste sina liv den morgonen, och 5896 av dem lider idag av posttraumatisk stress eller depression. World Trade Center Health Registry har också kommit fram till att det är vanligare att dessa människor lider av både depression och PTSD än att de olika åkommorna uppträder ensamma.

Av dessa, nästan 6000 människor är det många som blivit arbetslösa till följd av sina psykiska problem, de uppger också att de integrerar mindre med andra människor än vad de gjorde före 11 september.

Studien som belyser problematiken med posttraumatisk stress kopplad till terrordåden är gjord av Kimberly Caramanica, och visar på vikten av att behandling mot PTSD symtom sätts in i ett tidigt skede vid sådana här händelser.

Vi har tidigare berättat om posttraumatisk stress i samband med tsunamin som drabbade många svenskar. Där flera av dem som var med uppger att de än idag lider av PTSD symtom. Barn är extra utsatta eftersom de inte är lika väl utrustade som vuxna när det kommer till att hantera trauman.

Både 11 september och tsunamin är två händelser där man kan förutspå att människor som varit på plats löper stor risk att utveckla PTSD symtom. Att ha en katastrofberedning för den här typen av händelser är därför mycket viktigt. Konsekvenserna av att inte följa upp människor som varit med om något traumatiskt kan och blir ofta stora.

Det är också viktigt att de människor som möter offer för trauman av det här slaget har rätt utbildning så att de vet vilka reaktioner och symtom de ska leta efter. Speciellt viktigt blir detta när det handlar om små barn som inte har förmåga att uttrycka sig på samma sätt som vuxna.

I år var det tio år sedan tsunamin, 15 år sedan Estoniakatastrofen och 14 år sedan terrordåden i New York. Ändå sitter minnena kvar, och hos dem som var med sitter de ibland kvar så starkt att de gång på gång tvingas återuppleva det fruktansvärda som hände. Vi kommer att skapa en speciell kategori för posttraumatisk stress i samband med händelser som dessa inom kort.